Drukuj

Innowacja pedagogiczna pt. „Jestem tym, co jem”

 

Innowacja Warsztaty kulinarno – dietetyczne „Jestem tym, co jem” jest moją odpowiedzią na zainteresowania młodzieży (szczególnie dziewcząt) zdrowym stylem życia,  a także wychodzą  naprzeciw wymogom edukacyjnym zawartym w aktualnej podstawie programowej dla III  etapu edukacyjnego. Mając świadomość jak to, co jemy, w jakich ilościach, i w jakim czasie, wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka, chciałam przekazać swoją wiedzę podczas warsztatów kulinarno – dietetycznych uczniom naszej szkoły.

 

 

 

 

Warsztaty  odbywają się raz w miesiącu, podczas 2 godzin lekcyjnych. Uczestniczy w nich 12 uczennic z klas III gimnazjum. W I półroczu roku szkolnego 2018/2019 odbyły się 4 zajęcia, Na pierwszych - dziewczęta zapoznały się z podstawowymi zasadami racjonalnego żywienia oraz z nową piramidą żywienia. Następne zajęcia rozpoczęłyśmy od przypomnienia sobie wiadomości dotyczących   roli i zapotrzebowania człowieka na składniki żywnościowe. Uczennice uczyły się, jak prawidłowo dobrać produkty żywnościowe, aby dieta była odpowiednio zbilansowana.

 

 

Po teorii przyszedł czas na zajęcia praktyczne. Dwa kolejne spotkania poświęciłyśmy na  przygotowanie koktajli owocowo – warzywny oraz sałatek  owocowych według wcześniej przygotowanych przepisów. Zajęcia są dla uczennic inspirujące, gdyż poszukują ciekawych przepisów i dzielą się nimi nawzajem. Dzięki wiedzy, jaką uzyskują na temat dietetyki mogą poprawić  sposób odżywiania siebie.

 

Więcej zdjęć w galerii

 

Justyna Prychła